Ce este Facebook-ul?
Adăugaţi o legendă |
Unul dintre cele mai succes site-uri de socializare, Facebook, care în ciuda faptului că are în spate o istorie haioasă, devine cu fiecare zi ce trece tot mai serios. Începe să producă din ce în ce mai mulți bani.
Inventatorul său, un student de la Harvard pe nume Mark Zuckenberg, în anul 2003 a înființat Facemash- predecesorul lui Facebook. În foarte scurt timp acest site a fost șters de pe serverele universității din cauză că Mark a încălcat mai multe reguli de bază, fapt pentru care a fost amenințat cu exmatricularea.
În ianuarie 2004, Mark Zuckenberg a inventat ” thefacebook.com”.
În ianuarie 2004, Mark Zuckenberg a inventat ” thefacebook.com”.
De atunci, site-ul a evoluat în continuu și s-a transformat în ceea ce azi toată lumea cunoaște și anume renumita rețea de socializare FACEBOOK.
De ce ne prinde Facebook?
Succesul unei tehnologii poate fi explicat prin nevoia pe care o îndeplinește.
De ce videotelefonia nu se bucură de o popularitate mai mare?
Cel mai probabil din același motiv pentru care mesajele scrise (sms-urile) se bucură, încă de o popularitate uriașă. SMS-ul este încă în topul mijloacelor de comunicare în special între adolescenți și tineri. Aceștia intră în categoria cea mai deschisă către tehnologii noi și sofisticate. Este așa deoarece oferă un mijloc de comunicare neangajant în- comparație cu videotelefonia.
La sms-uri nu se vede fața, nu se aude vocea, nu trebuie răspuns imediat.
În schimb, la videotelefonie trebuie seriozitate, persoana sunată este solicitată complet. Așa se explică popularitatea sms-ului și lipsa de popularitate a apelurilor video.
Dar cum se poate explica uriașa popularitate a FACEBOOK-ului?
Facebook este mai mult decât un mijloc de comunicare, este un spațiu în care oamenii pot fi împreună. Are funcții asemănătoare cu ale barurilor, restaurantelor, cluburilor, adică funcții sociale. Acele locuri unde oamenii se duc și se simt bine, intercționează cu alte persoane și leagă prietenii.
Același lucru se întâmplă și pe Facebook, doar că într-o lume virtuală.
Prin schimbarea zilnică a statusului, prin postarea de noi fotografii, prin descriere și prin postarea unei adrese de email sau a unui număr de telefon, cu ajutorul Facebook-ului se pot lega prietenii cu oameni din celelalte colțuri ale Pământului.
Câte fotografii poți posta?
Părerea celor care îți vizualizează profilul pe Facebook, este puternic influențată de ceea ce ai postat, de cât de multe lucruri ești dispus să împarți cu alții despre viața ta personală, sau numărul de fotografii pe care le-ai uploadat.
Un studiu făcut pe această temă de câțiva psihologi arată că numărul fotografiilor postate are un rol foarte important mai ales dacă vrei să îți găsești un partener.
Uploadarea unei singure fotgrafii, pentru cele mai multe persoane care au conturi pe rețelele de socializare , este suficient.
Dat fiind faptul că trăim într-un secol în care lipsa de timp e cea mai mare îngrijorare a tuturor, prea multe fotografii ar putea fi agasante.
Daca se postează doar o singură fotografie, trebuie să fie una recentă și cât mai naturală.
Însă, postarea unei singure fotografii ar putea influența părerea celorlalți și într-un mod negativ. Aceștia ar putea crede că ai ceva de ascuns.
Uploadarea unui număr de trei sau poate cinci fotografii deja lasă să se vadă puțin din personalitatea persoanei care le-a postat.
Este de preferat ca prima fotografie postată să fie cu chipul persoanei, în cea de-a doua să apară tot corpul, iar cea de-a treia fotografie să dezvăluie puțin din hobby-urile persoanei respective.
În cazul alegerii uploadarii unui număr mai mare de cinci fotografii, părerile sunt împărțite. Unii spun că acest lucru evidențiază narcisismul.
Alții însă, cred că dacă o persoană reușește să exprime în acele fotografii o descriere scurtă a vieții ei, să posteze fotografii cu prieteni, familie, lucruri care au o anumită importanță în viața ei, acestea pot deveni interesante.
Dacă totuși se alege să se posteze mai mult de zece fotografii, pentru a nu plictisi lumea care îți vizitează profilul (potențialii prieteni sau de ce nu viitorii parteneri de viață), există o soluție. Se pot posta fotografii cu peisaje, locuri vizitate de tine, desigur, cu condiția să apari și tu în ele.
Avantaje și dezavantaje
Unul dintre cele mai mari avantaje ale Facebook-ului este comunicarea.Poți comunica foarte ușor cu persoane de pe toată suprafața Globului. De asemenea, căutând poți găsi profilul unor persoane dragi, persoane cu care nu ai mai ținut legătura demult, foști colegi, foști prieteni, vechi cunoștințe.
Facebook îți oferă multe jocuri interactive, jocuri pe care le poți juca online cu prietenii tăi.
Tot cu ajutorul Facebook-ului îți poți promova diverse chestii pe care le deții, chestii ca blog-uri, fan-page-uri, diverse campanii etc.
Îți poți dezvălui celorlalți starea ta cu ajutorul statusurilor și poți încărca de la poze la videoclipuri cu piese preferate. Astfel pe lângă cum arați, le poți arăta prietenilor ce fel de muzică asculți sau să le împărtășești genurile de filme la care preferi să te uiți, serialele pe care le urmărești sau genurile de cărți pe care îți place să le citești.
Dezavantaje
Unul dintre marile dezavantaje ale Facebook-ului este acela că poate crea dependență.
S-a constatat în urma unor cercetări ale unor medici renumiți că Facebook-ul este foarte dăunător în special pentru adolescenți.
Statul prea mult în fața calculatorului pentru a-și schimba mereu statusul sau pentru a-și uploada noi fotografii sau pur și simplu doar pentru a comenta pe profilul sau la fotografiile prietenilor te îndepărtează de orice alte activități cum ar fi ieșitul în parc la o plimbare, sau vizionarea unui film cu prietenii la cinema.
Este dăunător și pentru sănătatea ochilor.
Statul în exces la calculator afectează grav vederea iar netratarea corespunzător a acestei probleme poate duce la defecte grave ale vederii.
La fel se întâmplă și cu jocurile. Oricât de multă plăcere ar produce jocurile online cu prietenii, de asemena este foarte greu să ”te lași de ele”. Provoacă dependență.
Cercetările spun că unele companii au interzis accesul pe Facebook la locurile de muncă din cauza faptului că angajații erau preocupați de update-urile de pe profil și astfel concentarea pentru muncă scădea considerabil.
Virușii sunt un alt dezavantaj al acestei rețele de socializare. Dacă se primesc mesaje de genul ”Dați click pe această imagine!” există un risc foarte mare să vă umpleți laptopurile de viruși dar și să vă pierdeți toate datele salvate și mai apoi să umpleți și alte persoane online cu aceeași viruși.
Oricât de incitantă și atractivă pare această rețea de socializare, are mai multe dezavantaje decât avantaje.
Faptul că provoacă dependență este cel mai grav fapt. Cu toate că reprezintă o plăcere să faci schimb de păreri, de comentarii sau de poze, toate aceste lucruri trebuie făcute echilibrat și nu în exces.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu