Facultatea de Medicină şi Farmaceutică: Cluj-Napoca |
Motivele care aduc mii de cursanți de peste hotare, după spusele lor, sunt calitatea programelor educaționale din unele universități și prețul accesibil. Una dintre instituțiile care a reușit să capete o cotă bună în alte țări este Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. Printr-o ofertă de studii comparabilă cu cea a universităților de prestigiu din Occident, dar la prețuri mult mai mici decât cele percepute de alte insituții de învățământ superior, „Medicina” clujeană a reușit să adune peste 1800 de studenți străini, adică aproape o treime din totalul celor înmatriculați. Printre aceștia, se numără sute de studenți din țări precum Suedia, Germania sau Franța, care au ales să devină medici cu diplomă de Cluj, dar și alții, din țări mai puțin dezvoltate, România având o bună tradiție în acest sens. Tinerii proveniți din țările africane, în general, sunt mai ușor de înțeles în opțiunea lor. Alegerea ca loc de studii România pentru vest-europeni are darul să incite, să stârnească interesul. De menționat și faptul că diplomele eliberate de autoritățile din România le dau dreptul acestora să practice medicina, farmacia sau stomatologia în oricare țară membră a Uniunii Europene.
Impresii suedeze
Studenții spun că au ales să studieze la Cluj la recomandarea prietenilor, dar mai ales pentru că atât studiile cât și prețul chiriilor sunt mult mai mici decât în alte țări din UE: „Noi am închiriat un apartament cu 450 de euro. Are 3 camere și stăm 3 prieteni acolo. Am fost colegi și în Suedia”, spune Anna, o tânără studentă de origine scandinavă. Cu ochii mari și negri, studenta admiră sala unde urmează să aibă următorul curs. Zâmbind, pășește în sala de curs și, atingând băncile cu vârful degetelor, povestește cu multă sinceritate și încredere despre prima ei zi de facultate. „Când a fost festivitatea de deschidere a noului an universitar am fost foarte emoționată. Aveam fluturași în stomac... parcă eram la prima întâlnire. Îmi era oarecum teamă. Nu știam cum vor fi colegii, profesorii, dacă pentru ei va fi un prilej de râs faptul că nu știam să accentuez foarte bine anumite cuvinte din limba română!", mai spune ea. Își întoarce apoi privirea și aproape râzând exclamă: „A fost mult mai bine decât mă așteptam. Colegii s-au dovedit a fi niște oameni minunați, foarte deschiși și foarte prietenoși". Deși au mașini proprii, cei 3 tineri circulă cu autobuzele pentru că astfel pot ajunge mai repede la cursuri.
Un alt motiv al afluenței studenților străini este faptul că la Cluj, universitatea a investit masiv în dotări. Noua clădire a rectoratului e un bloc de 6 etaje din sticlă și oțel care se ridică în apropierea campusului universitar Hașdeu și se află chiar lângă Spitalul de Recuperare. Clădirea e la un minut de Biblioteca Centrală Universitară, dar și de centrul istoric al orașului. Mai ales în sesiune, bibliotecile sunt pline. La etajul anglofonilor, îșî petrece câteva ore pe zi un alt student provenit din Suedia. El este fiul unor emigranți africani. Destul de timid, Hassan spune că a venit la Cluj „pentru că este mai ieftin, iar acesta este motivul cel mai important”. El va rămâne la Cluj timp de 6 ani, timp în care urmează să devină medic. Hassan spune că orașul i se pare extrem de generos și nu regretă că nu a ales o altă țară din UE.
„Diagnosticul” francez
Jean, un tânăr francez, mai mic de statură și destul de rotunjor, povestește că a venit la Cluj în primul rând pentru că i se oferă șansa să interacționeze mai mult cu pacienții: „Am studiat un an în Franța, însă nu mi s-a oferit șansa să lucrez cu pacienții. A fost mai multă teorie decât practică. La îndemnul unor prieteni am decis să vin în România să studiez ceea ce îmi place și am șansa să și practic ceea ce învăț”, spune el. Parisianul recunoaște că a fost un pic sceptic când a auzit de România. Ridicând o sprânceană el spune: „La început, când prietenii mi-au spus să vin în România, eu le-am dat un NU categoric". Apoi continuă râzând: „Toți românii vin în Franța la muncă. Să merg eu în România să studiez? Trebuie să fiu nebun". Dar devine serios și mărturisește: „Vorbindu-mi de România, m-au făcut să râd, dar în același timp m-au făcut curios! Mare mi-a fost mirarea după ce am dat un search pe Google despre Facultatea de Medicină din Cluj. Am rămas foarte surprins când am văzut oportunitățile de care puteam sa beneficiez și mai ales cât de ieftin este totul! Trebuia să vin aici!" Deși este în România doar de doi ani, el vorbește fluent limba română: „Am decis să studiez un an la Litere pentru a învăța limba română și termenii specifici facultății pe care o urmez”, spune viitorul medic.
La întrebarea „ce părere ai despre România” mărturisește că a rămas surprins de frumusețea țării în care a decis să studieze: „M-am așteptat la altceva. Sincer să fiu, nu am avut timp decât de scurte plimbări aici în regiunea Clujului, dar am rămas impresionat de ceea ce am văzut. Sunt foarte curios și vreau să văd și restul țării”.
Viitorul medic cu diplomă de Cluj spune că cel mai mult l-a impresionat amabilitatea oamenilor: „Nu mi-a venit să cred când am văzut ce deschiși și amabili sunt oamenii de aici. De orice informație am avut nevoie era suficient să întreb în stânga sau dreapta mea. De fiecare dată mi se răspundea cu multă plăcere și amabilitate”. Un alt motiv pentru care Jean a ales sa studieze la Cluj este faptul că aici totul este mai ieftin decât în Franța: „Aici, banii de care aveam nevoie să trăiesc două săptămâni în Franța, îmi ajung o lună întreagă”. Tânărul student spune că România i se pare cea mai potrivită țară în care să studiezi, deoarece poți să îmbini ușor utilul cu plăcutul: „Viața aici e mult mai frumoasă decât în Franța. Nu regret nicio clipă faptul că am ales Clujul". Oftează un moment și apoi continuă: „Și nicio franțuzoaică nu se poate compara cu o româncă!"
La final, Jean accentuează că nu va regreta că a ales România: „Aici pot să învăț tot ce am nevoie ca să devin profesionist, dar pot spune că am învățat deja ce înseamnă şi distracția stil românesc!!!”.
1 comentarii:
oficial esti blogger:X
Trimiteți un comentariu